WordPress održavanje

WordPress održavanje podrazumeva stručno održavanje WordPress platforme i sajtova na njoj. Bez obzira da li upravljate ličnim blogom, korporativnim sajtom ili WooCommerce e-trgovinu, ažuriranje WordPress-a je od suštinskog značaja za njegovo besprekorno funkcionisanje.

VAŽNO: Svaki neodržavan web sajt je zastareo i ne može raditi dobro ni na jednoj platformi, ma koliko je ona, sama po sebi, dobro konfigurisana.

Šta obuhvata WordPress održavanje sajta?

Održavanje sajta na WordPress-u uključuje izvršavanje više zadataka kako bi se osiguralo da web lokacija na WP-u uvek bude sigurna i efikasna.

Evo kontrolne liste za održavanje WordPress sajta koja pokriva 7 (sedam) koraka za njegovo održavanje u vrhunskoj formi:

  1. Zaštita, bezbednost i sigurnost veb stranice
  2. Izrada i čuvanje rezervne kopije veb lokacije
  3. Ažuriranja softvera i plug-inova (funkcionalnih dodataka)
  4. Održavanje funkcionalnosti sadržaja na veb stranicama
  5. Analitika veb stranica, uklanjanje grešaka i predlaganje boljih rešenja
  6. Personalizovana podrška vlasnicima sajtova na WordPress-u
  7. Odbrana od neželjene pošte i uklanjanje spam komentara.

1. Bezbednost i sigurnost veb stranica

1.1. Zaštita veb stranice

Zaštita veb stranice na internetu je neophodnost, jer narušavanje bezbednosti može biti razorno po reputaciju i poverenja kupaca i dovesti do velikog finansijskog gubitka.

Zaštita sajta na WordPressu mora imati prioritet zbog sledećih mera:  

  • Sprovođenje politike lozinki: Jaka lozinka (šifra) obično uključuje mešavinu velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova (12 i više).
  • Višefaktorska autentikacija (MFA) kojadodaje dodatni sloj bezbednosti zahtevajući od korisnika da obezbede dva ili više faktora verifikacije da bi dobili pristup.
  • Redovna procena ranjivosti služi da se otkriju stara ili uklone nova slaba mesta.
  • Bezbednosna evidencija i nadgledanje služi da biste otkrili sumnjive aktivnosti.
  • SSL sertifikati (Secure Socket Layer) šifruju i štite podatke koji se razmenjuju između vaše veb lokacije i korisnika. SSL je od suštinskog značaja za izgradnju poverenja kod vaših korisnika, kao i za poštovanje propisa o zaštiti podataka.

Uverite se da su vaši SSL sertifikati obnovljeni pre nego što isteknu i dođe do upozorenja od strane pretraživača, jer to može odvratiti posetioce od namere da pristupe na Vaš sajt.

1.2. Izbor bezbednosnih dodataka

Izaberite pouzdane dodatke dizajnirane da zaštite Vaš CMS. Redovno ažurirajte sve bezbednosne dodatke i zaštitne zidove kako biste bili sigurni da mogu da zaštite Vašu web lokaciju od zlonamernih upada i pretnji.

Testiranje novih dodataka pre implementacije omogućava da identifikujete i rešite probleme sa kompatibilnošću bez ometanja funkcionalnosti vaše veb lokacije.

Na vreme ažurirajte softvere, jer je zastareli softver omiljena tačka za sajber napade. Takođe, redovno ažurirajte svoj CMS, dodatke i teme kako biste bili sigurni da su zaštićeni.

1.3. Podešavanje i kontrola privilegija

Primenite princip najmanje privilegija (PoLP) tako što ćete korisnicima omogućiti minimalni nivo pristupa koji je neophodan za obavljanje njihovih dužnosti. Jasno definišite uloge i odgovornosti i ograničite pristup osetljivim oblastima samo na ovlašćeno osoblje.

Sprovodite redovne revizije pristupa da biste otkrili pokušaje neovlašćenog upada. Istražite svako sumnjivo ponašanje kako biste sprečili potencijalna kršenja bezbednosti.

Napravite plan reagovanja na incident i redovno ga testirajte i ažurirajte. Upoznajte zaposlene sa najboljim praksama sajber bezbednosti i važnosti održavanja bezbednog okruženja.

Povremeno simulirajte phishing da biste testirali sposobnost zaposlenih da reaguju na pokušaje krađe identiteta zaposlenih i korisnika.

2. Rezervne kopije sajta i baze podataka

Redovne i pouzdane rezervne kopije obezbeđuju da se brzo možete oporaviti od gubitka podataka, kršenja bezbednosti ili tehničkih kvarova.

Ručne rezervne kopije oduzimaju mnogo vremena i podložne su ljudskim greškama. Automatske rezervne kopije (Back-Up) obezbeđuju da se podaci veb lokacije sigurno sačuvaju.

3. Ažuriranja dodataka i softvera

Ažuriranje dodataka i softvera vaše veb lokacije je ključno za održavanje bezbednosti, funkcionalnosti i ukupnih performansi. Zastareli softver postaje ranjiv i nekompatibilan pa je neophodno dati prioritet redovnim ažuriranjima kako bi osiguralo prisustvo na mreži.

Pre nego što primenite ažuriranja, uverite se da su kompatibilna sa vašim postojećim podešavanjem i napravite rezervnu kopiju svoje veb lokacije.

Uklanjanje neiskorišćenih dodataka (plug-inova): Nepotrebni i nekorišćeni (neaktivni) dodaci su ranjiva mesta koja mogu izazivati probleme u performansama. Pored toga, višak dodataka usporava rad veb lokacije nepotrebnim trošenjem resursa.

Deaktivirajte nepotrebne dodatke i izbrišite sve koje ne koristite kako biste poboljšali performanse i smanjite bezbednosne rizike za svoj WP sajt.

Ako vaša veb lokacija ima prilagođeni kôd ili značajne modifikacije, budite oprezni sa ažuriranjima koja ponekad mogu biti u sukobu sa prilagođavanjima. Radite sa web programerom da biste lakše rešili sve probleme koji se pojave.

Razmislite o saradnji sa profesionalnim veb programerom ili servisom za održavanje. Profesionalci stručno rade ažuriranja, testiranje kompatibilnosti, pravljenje rezervnih kopija i bezbednosni nadzor, što Vama omogućava da se fokusirate na svoje osnovne aktivnosti.

4. Održavanje funkcija sadržaja web stranica

Sadržaj na veb stranici je kamen temeljac vašeg prisustva na mreži. Za mala preduzeća, održavanje svežeg, relevantnog i visokokvalitetnog sadržaja je od suštinskog značaja za privlačenje i zadržavanje kupaca.

Redovne revizije sadržaja omogućavaju da identifikujete zastarele informacije, stranice sa lošim učinkom i jasno sagledate mogućnosti za poboljšanje.

Procenjujte redovno kvalitet i relevantnost sadržaja. Proverite da li postoje zastarele informacije, neispravne veze i gramatičke greške. Uverite se da je sadržaj usklađen sa vašim trenutnim poslovnim ciljevima i potrebama publike.

Primenite SEO održavanje i poboljšajte svoje SEO napore ciljanjem relevantnih ključnih reči, kreiranjem kvalitetnog sadržaja i izgradnjom povratnih veza.

5. Analitika veb stranica

Praćenje i analiza učinka sadržaja pomaže vam da razumete šta funkcioniše, a šta ne. Koristite ove podatke da precizirate svoju strategiju sadržaja i da donosite informisane odluke o kreiranju novog sadržaja.

6. Personalizovanje podrške

Pružanje personalizovane podrške je ključno za izgradnju odnosa sa kupcima, jer poveća zadovoljstvo korisnika i stičete konkurentsku prednost. Primenom više kanala podrške i personalizacijom interakcija, možete da pružite izuzetno korisnu personalizovanu podršku.

7. Odbrana od neželjene pošte

Neželjen pošta može biti značajna smetnja za mala preduzeća zbog zatrpavanja veb lokacije neprimerenim sadržajem, smanjivanja kredibilitet i nanošenja štete SEO-u.

Zaštita od neželjenih komentara je važna za održavanje profesionalnog prisustva na mreži i osiguravanja pozitivnog korisničkog iskustva.

Infografika: Kontrolna lista za WordPress održavanje

Wordpress održavanje infografika

Zaključak

WordPress održavanje obuhvata bezbednost web lokacije, izradu rezervnih kopija, ažuriranja, upravljanje sadržajem, analitiku, podršku i kontrolu neželjene pošte na web lokaciji.

Praćenjem naše kontrolne liste, možete osigurati da vaš WordPress sajt bude stabilan i funkcionalan, pružajući odlično korisničko iskustvo u postizanju vaših poslovnih ciljeva.

Redovno WordPress održavanje pomoći će da Vaša veb lokacija bude u uvek vrhunskoj formi, i spremna da zadovolji stalno rastuće potrebe vaše publike.

PC021 web rešenja